Föräldraskap med sunt förnuft

Föräldraskap med sunt förnuft

Man brukar säga att vi lever i en upplyst tid, där det forskas om det mesta. Viktiga områden som vi vet allt mer om tack vara stora forskningsinsatser är exempelvis födovaror och barns utveckling. Det är såklart positivt överordnat sett, men ibland för det även negativa symptom med sig. Detta upplever många av oss som

Man brukar säga att vi lever i en upplyst tid, där det forskas om det mesta. Viktiga områden som vi vet allt mer om tack vara stora forskningsinsatser är exempelvis födovaror och barns utveckling. Det är såklart positivt överordnat sett, men ibland för det även negativa symptom med sig. Detta upplever många av oss som är föräldrar. Nästan all områden inom föräldraskap och uppfostran är under luppen, och många är dem som vill dela med sig av goda råd. Och det är nästan inga gränser för vilja detaljer man kan komma ner på. När det gäller forskning skall man alltid komma ihåg, att väldigt många resultat man läser om är preliminära, och man kan inte alltid säga något definitiv om resultaten.

Konsten att inte skämmas

Även om de flesta vet, att man inte behöver ta till sig alla råd man får, så leder det ofta till dåligt samvete när man som förälder känner att man inte lyckas följa alla uppmaningar. Vissa skäms rent av, och det är oftast inte begrundat. De allra flesta av oss föräldrar vill det allra bästa för våra barn. Och vi gör därför vårt bästa. Viktigast av allt är att ge och visa kärlek och omsorg, så gott man bara kan. Så länge man sen låter barn vara barn, och så länge man ser till att det för någorlunda det de har behov av när det gäller sömnrutiner, varierad mat och en trygg miljö, så gör man det oftast rät bra. Många tror att man behöver vara perfekt för att vara en bra förälder. Men ingen är perfekt.

Sunt förnuft och helheten

De flesta moderna föräldrar kämpar med att få livspusslet att gå ihop ibland. Jobb och familjeliv skall kombineras inom en stram tidsram. Även om man strävar efter att ge barnen sund, ekologisk och varierad kost, kan man ibland stå i situationer där det alltså är helt ok att göra undantag. När allt inte hinns med så värmer man kanske en färdigrätt i sin mikrovågsugn, eller köper snabbmat. Det handlar om att se på den stora helhetsbilden, när man värderar sitt föräldraskap. Regler och rutiner är bra, men ingen regel utan undantag helt enkelt. Och framförallt bör man följa sitt sunda förnuft.

redaktionen
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel